Plănuiești să-ți deschizi în viitorul apropiat un pub în orașul tău? Tu știi cum se amenajează un pub? Foarte bine, înainte de orice, află că în 2016 pub-urile sunt spațiile publice preferate ale românilor. Așadar, pub-ul este o idee de afacere fabuloasă care ar putea să genereze un profit colosal. Condiția este să îndeplinești ca la carte toate demersurile înființării și funcționării unui pub.

Dacă pui la cale deschiderea unui super pub, atunci pune planul de afaceri pe hârtie. În funcție de amplasare, zonă, amenajări, dotări și servicii, investiția ar putea fi cuprinsă între 10.000 și chiar 150.000 de euro. Depinde cât de ambițios este proiectul tău. Planul de afaceri trebuie neapărat să cuprindă cheltuielile de dotare și amenajare, chiria spațiului pe câteva luni (preferabil pe 6 luni), costul autorizațiilor și avizelor, salariile personalului, dar și plata utilităților și costul aprovizionării.

Ideal ar fi ca prin business planul creat să estimezi atât investiția, cât și ROI-ul (return on investment). ROI-ul este calculul prin care viitorul patron află dacă și în cât timp își va recupera investiția făcută în afacerea sa.

Pubul trebuie să fie un concept care să impresioneze atât prin design interior, cât și prin atmosfera creată. El este o combinație perfectă de cafenea, restaurant și club. Aici oamenii vin să socializeze, să bea o bere bună, să mănânce o mâncare deosebită, să se joace, să cânte, să danseze, să asculte o muzică de calitate, preferabil live, sau pur și simplu să se relaxeze. Ceea ce se consumă cu adevărat într-un pub nu este mâncarea și nici băutura, ci atmosfera. Iubitorii de puburi adoră în primul rând atmosfera specifică unui pub senzațional.

Tu știi de unde vine denumirea de pub?

Denumirea de „pub” vine de la englezescul „public house” – casă publică, loc dedicat unui număr impresionant de oameni dornici să socializeze și să se distreze. Este un spațiu special, tineresc, vesel, prietenos, foarte primitor și cald.

În procesul de amenajare al pubului este foarte important conceptul în sine. Gândește-te bine, ce poveste are pub-ul tău? Există două posibilități, fie îl amenajezi așa cum simți și poți să ai sau nu succes, fie apelezi la un specialist în design interior. Specialistul o să țină cont de povestea pub-ului tău, de poziția sa în oraș, de publicul țintă, nivelul financiar al locuitorilor, brand-ul, serviciile și meniul pub-ului și va realiza un concept unic. Un concept bine gândit și atenția sporită la detalii reprezintă calitățile de bază ale unui pub de succes.

Ține cont de faptul că o afacere deschisă recent trebuie să vină cu ceva în plus față de competitorii săi. Pub-ul tău trebuie să impresioneze musai prin ceva: amenajare interioară inovatoare, nume sonor, mâncăruri senzaționale, oferte uimitoare, jocuri de societate sau o muzică deosebită live. Pe piața localurilor din România circulă un proverb extrem de grăitor: șocul vinde stocul! Așadar, șochează cât poți de mult și de bine!

Știi ce stiluri de amenajări interioare se poartă în pub-uri în perioada 2016-2017?

Dacă înainte era la modă stilul minimalist, vintage sau britanic, astăzi cheia o reprezintă stilul eclectic – un mix perfect între mai multe stiluri de design interior, care se potrivesc și se completează între ele. Totuși un stil nemuritor este cel britanic, cu ușoare influențe vintage, în care lemnul masiv predomină cu desăvârșire. Lemnul vechi sau refolosit se regăsește de obicei în fiecare colțișor – la mese, scaune, stâlpi și lambriuri. În cazul în care pub-ul se încadrează într-un spațiu generos, pentru un local mai sofisticat, poți opta pentru zone variate pe care să le marchezi prin culoare și decorațiuni diferite. Astfel te vei adresa unei mese mari de oameni și fiecare dintre ei își va găsi un locușor preferat în pub-ul tău. Culorile predominante într-un pub este maroul, grenaul, argintiul și auriul.

Luminile, abajururile, canapelele, scaunele, cuierele, tablourile, ceasurile de perete, oglinzile de decor, plăcile metalice de interior, toate contează foarte mult și sunt extrem de importante! Personalizează designul și fii atent la fiecare detaliu! Pune accent pe accesorii. Fă din pub-ul tău un loc preferat pentru cât mai mulți oameni din orașul tău. Anticipează-le gusturile!

Pub-ul trebuie să fie încăpător și confortabil, băuturile diverse nu trebuie să lipsească, iar bucatele felurite vor fi o bilă albă pentru localul tău. Organizează seri tematice, cheamă formații pentru a cânta live și neapărat ai nevoie de un DJ foarte bun. Astfel vei conduce un pub de succes!

Crezi că poți amenaja un pub original?